Haber

Rize’deki üniversitelerden kıyı temizliği

RİZE’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), İyidere Kaymakamlığı, İyidere Belediyesi ve Su Ürünleri Fakültesi Deniz Elçileri Topluluğu, sahilde kıyı temizliği gerçekleştirdi. 1 saatlik çalışmanın ardından kıyıdan 35 torba çöp çıkarıldı.

RTEÜ Su İşleri Fakültesi, İyidere Kaymakamlığı, İyidere Belediyesi ve Deniz Elçileri Topluluğu, kıyı temizliği adına Sarayköy Plajı’nda çöp toplama etkinliği düzenledi. Doğaseverler, plaj bonelerini, plastik şişeleri ve tek kullanımlık plastikleri poşetlere doldurarak, 1 saatlik temizliğin ardından 35 poşet çöpü dışarı çıkardı. Etkinlikte toplanan ve poşetlenen çöpler belediye gruplarına teslim edildi.

‘BUNLARIN ÇOĞU KANSEROJEN MADDELER’

Tek kullanımlık plastik atıkların her geçen yıl arttığını belirten RTEÜ Su Sporları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Burada her yıl en çok karşılaştığım şey, miktarı giderek artan tek kullanımlık plastikler. Bugün burada özellikle plastik şişeleri ve gıda ambalajlarını gördünüz ve bunların hepsi parçalanma eğiliminde. Gördüğünüz köpükler” dedi. Bu kumsalda sürekli bulduğumuz plastikler elimde.Bir Köpüklü cisim denize girdiği andan itibaren binlerce hatta onbin parçaya ayrılıyor.Ve ne yazık ki plastiğin denizde olmamasının fiziksel etkisinin yanı sıra , kimyasal içeriği açısından da büyük tehdit oluşturuyor. Bunların birçoğu kanserojen elementler. Denize ne gönderirseniz, besin zinciri olarak bize geri dönüyor. Yaptığımız araştırmalar “İrili ufaklı birçok çöpün denizlere ulaştığını gösteriyor.” Akarsular aracılığıyla Karadeniz. Bu denizin taşıma kapasitesi var. Denizdeki bu çöpler parçalanmaya, içerdiği kimyasalları suya salmaya, canlılarla etkileşime girmeye ve sofralarımıza geri dönmeye devam edecek” dedi.

‘DENİZDE OLAMAYACAK ŞEYLER BULDUM’

Etkinliğe katılan Polat Balcı, “Bu denizin bu kadar kirli olabileceğini düşünmemiştim. Kıyıda bir sürü saçma sapan şey buldum. Bunlar şırınga, iğne; denizde olamayacak şeyler buldum. Bu kumsalın ve denizin bu kadar kirli olabileceğini düşünmemiştim. İnsanlar dikkatli olmalı, çöplerini yanlarında taşımalı.” konuştu.

Deniz Elçileri Topluluğu Başkanı Seda Işık Uğur, “Deniz kirliliğinin daha fazla olmasını hedefliyoruz. İnsanlar bilinçsizce her yere çöp atıyor. Bu çöpler denize ulaşıyor. Bu plastikler ve çöpler balıklar aracılığıyla bize ulaşıyor. Temel amacımız kişi yere çöp atıyor.” “İnsanı üç kez düşündürüyor. Çöpü bulmak yerine doğrudan yere atarsak hem bize hem de çevremize büyük zararlar verir” dedi.

gumusovaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu